Excursies op Vlieland

Bunker excursie Stelling 12 H

In de duinen van Vlieland bevindt zich nog een complete bunker stelling, Stelling 12 H. Voor het grootste gedeelte ligt deze stelling nog onder de grond. Met een gids gaat u kijken waar de Duitse bezetter in de oorlogsjaren heeft geleefd en waarom deze stelling juist daar door de Duitsers is gebouwd. Er wordt hard gewerkt om hier een bunkermuseum te realiseren.

Cranberry excursie

Tijdens deze excursie krijg je het verhaal van de cranberry’s te horen. Hoe is deze bijzondere plant op Vlieland gekomen? Wat is er zo bijzonder aan deze plant en de vruchten? Mochten er nog cranberry's in het veld zitten kunnen we ook nog wat plukken (geen garantie)(min.8 max. 25 pers.).

Dorpswandeling

Oost-Vlieland, het enige dorp op het eiland Vlieland, heeft een rijke historie. het Armhuys, de Nicolaaskerk, het Trompshuys, de vele glopjes en natuurlijk de waddendijk. Waarom staat er een beeld van Willem de Vlamingh op Vlieland en wat deed Jan Jacob Slauerhoff hier? * Deze excursie is te combineren met een bezoek aan de vuurtoren of een bezoek aan de kerk (alleen voor groepen)

Excursie eendenkooi

Op een van de mooiste plekjes van Vlieland krijg je het verhaal te horen van de eendenkooi. Aan de hand van de gerestaureerde vangpijp krijg je uitleg over de werking van de kooi en het kooikerhondje. Na afloop weet je ook waar de gezegdes “die gaat het hoekje om” en “de pijp uitgaan” vandaan komen. Ook de functie van een kooikershondje word je uitgelegd. De excursie voert je langs een prachtig stukje natuur op Vlieland.

Excursie eiland safari tour

Wij nemen u mee langs vele mooie plekjes op het eiland door onze deskundige chauffeur/gids. Een verscheidenheid aan vogels, schotse hooglanders, soay schapen, geiten, en niet te vergeten de prachtige vergezichten met de steeds weer veranderende wolken structuur....... Er is van alles te ontdekken en te fotograferen. Deze tour duurt ongeveer anderhalf uur en de kosten zijn € 22,50 per persoon met een minimum van 2 personen en een maximum van 4 volwassenen en 2 kinderen!!!. 6 personen worden alleen in één keer geboekt en wordt er gekeken of het past! Voor vragen bel: 06-30223886

Excursie met schilderij van producten van Vlieland

Leuk voor het hele gezin.

Expeditie Vlieland

Cranberryvlaktes, hoge duintoppen, duinkonijntjes, fazanten, meeuwen, prachtige vergezichten en unieke stuifkuilen. Dit en nog veel meer kun je tegenkomen tijdens een duinexcursie. Zo leer je Vlieland op een andere manier kennen. Gaat u mee op deze bijzondere ontdekkingstocht?

Familieprogramma Beertje buiten

Een familieprogramma voor gezinnen met kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Ze gaan de natuur in met hun pop of beer. Oskar, de beer van De Noordwester, gaat ook mee met een de bolderkar van De Noordwester. Daar passen alle poppen en beren in als ze niet meer gedragen willen worden. En dan is er ook nog plaats voor loeppotjes, vogelfluitjes, spiegeltjes, regenboogkijkers en zo meer.

Familieprogramma Beertje Wad

Familieprogramma Survival

Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar. Een vet gave beleving waar je ook echt iets aan hebt als je ooit ergens moet overleven in de natuur. Overleven leer je op Vlieland tijdens dit familieprogramma Survival. Dit vinden zelfs je ouders vet cool. Dus geef je op met het hele gezin! (Goede wandelschoenen. geen slippers)

Familieprogramma Wad

Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar, een super vette beleving van het Wad. De kwelderplanten, hoe ruiken ze en kun je ze eten? De wadvogels, wie zijn het en wat doen ze hier? We bekijken de wadvogels met kijkers. Lekker scharrelen over het wad en ontdekken wat daar leeft en in de bodem zit. (Laarzen verplicht!)

Familieprogramma Wad

Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar, een super vette beleving van het Wad. De kwelderplanten, hoe ruiken ze en kun je ze eten? De wadvogels, wie zijn het en wat doen ze hier? We bekijken de wadvogels met kijkers. Lekker scharrelen over het wad en ontdekken wat daar leeft en in de bodem zit. (Laarzen verplicht!)

Gewoon Genieten

Tijdens deze tocht nemen we ruim de tijd om te genieten van vele mooie plekjes op het eiland. Bloemen, bomen, vogels en vergezichten. Onthaasten, verbazen, bekijken en luisteren staan centraal. De tocht eindigt met een heerlijke lunch op een prachtige plek.

Gratis Militair historische natuurwandeling

Een gratis militair historische natuurwandeling (+ 5 kwartier, laarzen aan of droge sokken mee!) o.l.v. een natuurgids van Defensie; met aansluitend een bezoekje aan de oude Meteo Vlieland op het militaire kampement waar een expositie is ingericht met o.a oude meteoinstrumenten. LET OP: Omdat u zich op militair terrein begeeft hebben wij van elke deelnemer nog de volgende gegevens van u nodig: Naam en voorletters, geboortedatum en geboorteplaats. Deze gegevens dient u voor de excursie te mailen naar info@denoordwester.nl bij voorbaat dank voor de moeite. Wanneer: Elke zaterdag in de oneven weken, start 12.30 uur; Waar: Start vanaf het militaire kampement op de T-splitsing Postweg-Polderweg (+ elf kilometer vanaf Veerdam, groepsgrootte maximaal acht personen.) Kosten: Geen, een vrijwillige bijdrage in de collectebus Wereld Natuur Fonds na afloop. Reservering: Vooraf aan de balie van De Noordwester

Het wad ontwaakt

Stelt u zich voor. U staat op de bodem van de Waddenzee terwijl om u heen langzaam de wereld ontwaakt door de opkomende zon. Onder de verder stijgende zon zal u samen met de gids over het wad lopen, en ontdekken waarom dit gebied zo uniek is in de wereld. Na deze excursie wacht een heerlijk ontbijt op de Waddendijk op u, om nog even na te kunnen genieten.

Huifkartocht met Aardewandeling

In de zomermaanden bieden wij deze excursie aan in combinatie met een huifkartocht van manege De Seeruyter. We rijden met de huifkar naar Lange Paal, daar stappen we uit voor een Aardewandeling, tijdens deze excursie beleef je het bos op een unieke manier met handen, ogen, neus en oren. Voel, zie, ruik en hoor! Dit is een excursie die uitermate geschikt is voor het hele gezin.

Jutterstocht

Op het strand spoelt van alles aan. Maar wat en wanneer dat maakt jutten nu juist zo spannend. De strandjutter verteld enorm sterke jutters verhalen en dan gaan jullie zelf jutten. Wij weten zeker dat jullie ook leuke dingen vinden. Wat? Dat zullen we nog wel zien! (afhankelijk van de tijd van het jaar kan het op blote voeten of met laarzen)

Kaasproeverij & rondleiding

Uitgebreide kaasproeverij en rondleiding in de kaasbunker. Maar liefst 7 verschillende kazen komen er voorbij. Uiteraard de bekende zeewierkaas, maar ook kazen die meer dan een jaar hebben liggen rijpen in de bunker of nieuwe experimenten mag u deze middag als eerste proeven! De kaasmaker vertelt u over hoe de kaas gemaakt wordt, het speciale rijpingsproces, en de zeewieroogst. Wie wil mag onder begeleiding van de kaasmaker afdalen in de bunkers om te zien waar de verschillende kazen liggen te rijpen.

Korren

Zelf een kor net door de branding van de Noordzee slepen. Zoals echte vissers dat doen. Over alles water gevangen wordt krijg je uitleg. Met een beetje geluk kun je de vangst de dag na de excursie in het zeeaquarium van Informatiecentrum De Noordwester gaan bekijken. Dit is een actieve excursie voor deelnemers die niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken.

Kroonspolder excursie

Stap in de wondere wereld van vogels en planten op een bijzonder stukje Vlieland. Vogelliefhebbers moeten dit meegemaakt hebben. Dit prachtige natuurgebied kunt u alleen betreden tijdens een excursie onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Lichtjeswandeling

Bijzonder wandeling aan de vooravond van de Kerstdagen. Laat u onderweg verrassen. Vertrek bij de Reddingbootschuur aan het eind van de badweg (nabij strandhotel Seeduyn) Goede wandelschoenen aanbevolen. Niet toegankelijk voor mindervalide.

Meet and Eat de Schotse Hooglander

De Boswachter van Staatsbosbeheer staat op je te wachten in het duin. Daar vindt een ontmoeting plaats met de Schotse Hooglanders en misschien ook nog wat Soay schapen. Waarom lopen deze beesten hier? De Boswachter vertelt het je. Aansluitend breng je een bezoek aan Posthuys Vlieland waar u Leonie’s Stoof van de Schotse Hooglander geserveerd krijgt, gesudderd met uien en cranberries. Deze excursie is niet geschikt voor vegetariërs. U wordt opgehaald en terug gebracht bij het VVV kantoor met een busje.

Met de veeverzorger op pad

In het begrazings-gebied lopen de grazers van Staatsbosbeheer. Schotse Hooglanders en Soay schapen zorgen ervoor dat de begroeiing kort blijft.Het hele jaar lopen deze dieren buiten in het veld en één of tweemaal per week gaat de veeverzorger een kijkje nemen of alles met de dieren in orde is. Ook de geiten in bomenland doen goed werk, zij worden regelmatig bijgevoerd en van water voorzien. Wilt u dit eens van dichtbij meemaken? Ga dan mee met de veeverzorger. Let op: er kunnen maximaal 4 personen mee.

Mindful wandeling Bewust Beleven

Tijdens deze wandeling o.l.v. een gids is er alle tijd om te genieten van alles wat we tegenkomen. Door je bewust te worden van je zintuigen beleef je de natuur veel intenser. Bloemen, bomen, vogels en mooie vergezichten. Je hoofd leegmaken en bewust genieten van iedere stap. Ruik de geur van de dennen, beleef het moment. Onthaasten, verbazen, bekijken en luisteren staan centraal. Begin of eindig je dag ontspannen.

Nachtexcursie

Langzaam glijdt de schemering weg in de nacht. Tijdens deze excursie krijg je uitleg over de natuur in het gebied rond de vuurtoren (duin en bos) onder de mooiste sterrenhemel van Nederland.

Natuurtheater

Je bent de acteur maar ook het publiek. Samen met de regisseur speel en bekijk en speel je in dit unieke theater. Gebruikmakend van alles wat er in de natuur voorhanden is speel jij een rol in deze éénmalige productie. Als het doek gevallen is en het applaus verstomd dan zul je nog heel lang napraten over dit theater. Een bijzondere belevenis voor jong en oud.

Op de been met dokter Deen

Een leuke excursie langs de route die dokter Deen tijdens zijn werk honderden keren heeft gelopen. U komt op unieke locaties en ziet waar dokter Deen zijn werk deed. Beleef het leven van dokter Deen opnieuw maar nu bent u er zelf bij!

Op de koffie bij de boswachter

Op donderdag ochtend om 10.30 uur ontvangt de boswachter je graag in De Noordwester met een kop koffie/thee en gebak. Om te vertellen over het werk van Staatsbosbeheer op Vlieland en vervolgens samen op excursie te gaan door de prachtige natuur van Vlieland. De boswachter vertelt daar graag over en hij beantwoordt ook de vragen die opkomen tijdens deze excursie. Aanmelden tot woensdagmiddag 17.00 uur aan de balie van De Noordwester. (minimaal 8 deelnemers, maximaal 15 deelnemers)

Paddenstoelexcursie

Afhankelijkheid van de vochtigheid in het bos verschijnen de eerste paddenstoelen al in september. Onze gids neemt u graag mee op excursie langs de verschillende soorten paddenstoelen die er op Vlieland te vinden zijn. Informeer naar de mogelijkheden aan de balie. Want wij kunnen niet precies zeggen wanneer de paddenstoelen zich laten zien. Ook de startlocatie van deze excursie is afhankelijk van de aanwezigheid van de paddenstoelen in het bos. Voor meer informatie verwijzen wij naar het personeel aan de balie van De Noordwester.

Phoca Waddentochten

Een unieke belevenis op het wad van Vlieland. U gaat met de boot Phoca een tocht maken over het wad. Maar u mag ook van boord af lopen op de zeebodem, met een garnalennetje proberen zeedieren te vangen. Met een piervork pieren te steken. Voor iedere deelnemer is er koffie/thee/limonade en een koekje erbij. Dit is een geweldige ervaring voor jong en oud.

Robbentocht

Uw bezoek aan Vlieland is niet compleet zonder een zeehondentocht met de Geus, de Northern Diver of de Vlielander. Met deze supersnelle rubberboten (40 mijl p/u) kunt u kennis maken met de natuur rondom Vlieland. Een ware belevenis voor jong en oud! De schipper zal proberen om zo dicht mogelijk bij de robben te komen. U kunt de zeehonden zien genieten terwijl ze lekker liggen te zonnen op zandplaat De Richel of Engelschhoek bij Terschelling. Zeehonden zijn van nature nieuwsgierig en zwemmen vaak dicht bij de boot.

Rondje vuurtoren

Even ruiken aan de verschillende aspecten van ons prachtige eiland. Vanaf het kerkplein richting de waddendijk. Omhoog richting de vuurtoren, achter de vuurtoren langs en dan door het bos. Terug naar het dorp waar we via gloppen en de achteromweg weer op het kerkplein uitkomen. Een stukje langs het wad, een stukje door de natuur en een stukje dorp. Kortom een leuke excursie voor het hele gezin. Voor alle duidelijkheid we gaan niet de vuurtoren op.

Tuktuk Struun Toer

Tijdens deze 3 uur durende Tuktuk struun toer wordt het historische verhaal vertelt van de in de bossen verscholen oude kooi op één van de sprookjesachtige plekken die het eylandt Flielandt rijk is. Na deze tour wordt u afgezet in een gezellige horeca gelegenheid om te genieten van een hapje en een drankje. U wordt uiteraard gehaald & gebracht van uw vakantie verblijf. Tuktuk, incl. warme chocolade onderweg en na afloop 2 consumpties met heerlijke borrelhapjes. Volwassenen € 29.50 per persoon & Kids 5 t/m 10 jaar € 23.50 per kind. Te boeken bij: De Noordwester, VVV Vlieland, Westcord strandhotel Seeduyn, Primera, de Coupure, Visit Vlieland & Hotel Zeezicht.

Van Wad tot Noordzee

Als je Vlieland dwars oversteekt, vanaf het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee, via het hoogste natuurlijke duin van Nederland, langs de vuurtoren, de torenvijver en door het bos, dan eindig je op het Noordzee strand. Naast veel wetenswaardigheden over onze natuur, kun je ook veel te weten komen over het leven op een eiland. Omdat je deze tocht onder begeleiding van een eilander gids maakt. Je overziet volledig dit bijzondere eiland. Trek je stevige wandelschoenen aan en leer Vlieland in al haar facetten kennen.

Van Wad tot Noordzee

Als je Vlieland dwars oversteekt, vanaf het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee, via het hoogste natuurlijke duin van Nederland, langs de vuurtoren, de torenvijver en door het bos, dan eindig je op het Noordzee strand. Naast veel wetenswaardigheden over onze natuur kom je ook veel te weten komen over het leven op een eiland, omdat je deze tocht onder begeleiding van een eilander gids maakt.

Vissen voeren

Wat eten de vissen? Waar komt het water in het aquarium vandaan? Hoe blijft het water zo helder? Wat is dat voor een vreemde vis? Haaien kun je aaien, echt waar! Antwoord op deze vragen en ook zelf de vissen voeren dat kan allemaal bij het familieprogramma: “Vissen Voeren”.

Wad excursie

Nee, dit is geen wadlopen, dit is echt iets bijzonders! Zomaar lopen over de zeebodem van het Unesco Werelderfgoed De Waddenzee en ontdekken welke dieren en planten er op en in de bodem leven! Tijdens deze tocht wordt u uitgelegd waarom het wad zo'n bijzonder natuurgebied is. Een excursie voor jong en oud om nooit meer te vergeten. Trek uw laarzen aan en ga mee! Deze excursie is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Het is qua inspanning een wat zwaardere excursie.

Wandeling de West uut

Vertrek bij de VVV en wandel in westelijke richting door het dorp en door bos en duin. Beklim het Vuurboetsduin naar de vuurtoren en geniet van het uitzicht. Kom onderweg van alles te weten over het heden en verleden van Vlieland. Drink onderweg een kopje cranberry thee met een Vlieland bonbon en proef een stukje zeewierkaas tijdens een bezoek aan de kaasbunker.

Wandeling rondje Noordoosthoek

Vertrek bij de VVV in oostelijke richting door bos en duin en over het strand. Wandel met een Vlielandse gids de oostpunt van het eiland rond en kom van alles te weten over de natuur en het heden en verleden van Vlieland. Geniet onderweg van een eilander cranberry traktatie en waai lekker uit op het strand. Onderweg is er van alles te vinden om een leuk Vlieland souvenir van te maken. Ideeën genoeg. Ga mee en ontdek. Kinderen tot 12 jaar gaan gratis mee.

Workshop cranberry jam maken

Met eventueel zelfgeplukte cranberry’s gaan we jam maken. Naar oud Vlielands recept gaan we aan de slag. Als de jam klaar is heb je een leuk origineel zelfgemaakt souvenir. Of gewoon een lekkernij om thuis zelf te gebruiken en iedere keer weer terug te denken aan die heerlijke vakantie op Vlieland. Van tevoren aanmelden bij de balie van De Noordwester. Kosten € 15,00 p.p. incl. 2 potjes zelfgemaakte jam (Min. 2 max. 15 pers.).

Workshop verse kaas maken

Tijdens deze workshop leer zelf hoe je binnen een uur een pak melk omtovert tot verse kaas! Het verse kaasje maken we op smaak met verse kruiden uit de natuur, vruchten of met zeewier. Met de wei (het restproduct) bakken we een vers broodje in onze houtoven. Daarna gaan we de verse kaas natuurlijk gelijk proeven! Incl. korte rondleiding en proeverij in de bunker Kinderen v.a. 7 jaar en alleen onder begeleiding! Incl. koffie, thee of limonade en boekje met recepten

Workshop Zelf kaas maken

Samen met één van onze kaasmakers maakt u uit tien liter melk, zelf twee kaasjes per persoon van ongeveer 500 gram. Bij ontvangst staat er koffie met koek voor u klaar, waarna u de handen uit de mouwen kunt steken en leert wat er voor nodig is om van melk kaas te maken. Wij begeleiden u bij de ambachtelijke bereiding van kaas, terwijl wij vertellen over de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen en Kaaslust. Deze workshop is inclusief een volledige proeverij, waarbij u een ruime selectie van onze kaas proeft met een uitgebreide toelichting. Kinderen alleen in overleg met Kaaslust, zodat wij de juiste voorbereidingen kunnen treffen.

Zeehondentochten

Dagelijks vertrekken wij vanaf steiger I (bij de boothelling) vanuit de jachthaven van Vlieland richting de Zeehonden die liggen te zonnen op de zandplaat. Een genot om deze beestjes te zien genieten van de lekkere warme zon. Als u geluk heeft zwemmen ze vlak naast de boot. De zandplaat is niet voor iedereen te bereiken maar voor de BON BIDA geen probleem. Dit uitje is voor alle leeftijden een feest. Zelfs is er de kans om bruinvissen tegen te komen, deze kleine dolfijn is sinds jaren weer veel te vinden in de Waddenzee.