Excursies op Vlieland

Aardewandeling

Beleef het bos op een unieke manier met handen, ogen, neus en oren. Voel, zie, ruik en hoor het verschil tussen het hoge en lage bos. Dit is een excursie die uitermate geschikt is voor het hele gezin.

Avondexcursie

Langzaam glijdt het daglicht weg in de schemering. Tijdens deze excursie krijg je uitleg over de natuur in het gebied rond de vuurtoren door bos en duin.

Bezoek De Noordwester

Heeft u een museumjaarkaart, dan is de prijs voor uw bezoek €3,50 en mag u een kinderkaartje boeken. De maatregelen omtrent het Corona virus zijn weer wat aangescherpt. Dit betekend dat u De Noordwester alleen kunt bezoeken door online te reserveren voor een van de tijdsloten. De tijdsloten zijn: maandag-vrijdag: 11.00-12.30 13.00-14.30 15.00-16.30 Zaterdag & zondag 12.00-13.30 14.00-15.30 Voor elk tijdslot mogen er 30 bezoekers tegelijk in De Noordwester aanwezig zijn Aan de opening zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden. -Houdt ten alle tijden minimaal 1,5 meter afstand. - Aankopen in de winkel dienen met de pin betaald te worden. - Desinfecterende handgel is in De Noordwester aanwezig. - De aangegeven route dient gevolgd te worden. - Aanwijzing van het personeel dienen ten alle tijden opgevolgd te worden.

Blokarten

In een driewieler buggy met zeil rijdt je met een snelheid van 10 tot misschien wel 70 kilometer per uur over Vlielands mooiste stranden. De sport is voor iedereen toegankelijk, jong, oud, sportief of niet, angstig of vol lef! Opspattend zand en water tot achter je oren, verwilderd haar en gevoelige spieren met daarnaast het ultieme gevoel van vrijheid is voor iedereen de garantie na uw Blokart avontuur! Een activiteit die sterk in populariteit toeneemt en super is om te doen.

Bodyboarden

Op een bodyboard glij je de golven af op je buik. Je hoeft dus niet op te staan. Het doel is zo veel snelheid mogelijk op te bouwen en vervolgens enorm grote airs te springen. De Pro's springen vaak meerdere meters hoog en draaien zich meervoudig of doen back-en front-flips. Je wordt begeleid door ervaren instructeurs. Geschikt voor beginners en gevorderden.

Branding kajakken

Ga de strijd aan met de branding van de Noordzee tijdens deze spectaculaire activiteit branding kayakken. Peddel met krachtige slagen door de golfen om bijtijds om te kunnen keren en al surfend op de golf weer naar het strand te varen.

Bunker excursie Stelling 12 H

In de duinen van Vlieland bevindt zich nog een complete bunker stelling, Stelling 12 H. Voor het grootste gedeelte ligt deze stelling nog onder de grond. Met een gids gaat u kijken waar de Duitse bezetter in de oorlogsjaren heeft geleefd en waarom deze stelling juist daar door de Duitsers is gebouwd. Er wordt hard gewerkt om hier een bunkermuseum te realiseren.

Cranberry excursie

Tijdens deze excursie krijg je het verhaal van de cranberry’s te horen. Hoe is deze bijzondere plant op Vlieland gekomen? Wat is er zo bijzonder aan deze plant en de vruchten?

De dag van het bos

Vandaag is het de internationale dag van het bos. Wij nemen u op deze speciale dag mee het bos in. Laat u verrassen door de geur van de dennen en bewonder de ontluikende blaadjes van de loofbomen. Soms wordt u verrast met een gedicht want op deze dag is het ook de dag van de poëzie. Trek uw wandelschoenen aan en ga mee.

De Kaasbunker video tour & proeverij

De Kaasbunker video tour & proeverij De Vlielander kaasbunker is middels een nieuwe spectaculaire video-tour klaar om u corona-proof rond te leiden. Vlielander kaasmaker Nils Koster leidt u in max. viertallen rond in en om de Vlielander Kaasbunker. Middels video’s op uw telefoon of tablet neemt de kaasmaker u mee langs diverse plekken op het vuurboetsduin en door de bunker. Hij verteld u alles over de kaasbunker, kaas maken en rijpen, zeewier en drinkwater op Vlieland. U gaat dus zelf op pad én de bunker in. Onderweg worden u diverse video’s gepresenteerd met uitleg, historische beelden, drone-opnames en meer. Aan het eind van uw tour treft u de kaasmaker in levende lijve en laat hij u zijn lekkerste kazen proeven. Ga mee op verkenning in en om de Vlielander Kaasbunker! Kinderen alleen onder begeleiding. Toegang tot de bunker is met een steile trap en op eigen risico Zelf meenemen: per gezelschap 1 smartphone of tablet met 4G verbinding.

De nacht van de Nachtwachter

Ga mee met de Nachtwachter het duister van de nacht in en ontdek het geheim van de tientoners.

Dorpswandeling

Oost-Vlieland, het enige dorp op het eiland Vlieland, heeft een rijke historie. het Armhuys, de Nicolaaskerk, het Trompshuys, de vele glopjes en natuurlijk de waddendijk. Waarom staat er een beeld van Willem de Vlamingh op Vlieland en wat deed Jan Jacob Slauerhoff hier? * Deze excursie is te combineren met een bezoek aan de vuurtoren of een bezoek aan de kerk (alleen voor groepen)

Dwaalsafari

Op uitnodiging van Staatsbosbeheer verzorgt 'schatgraver' PJ Roggeband een bijzondere expeditie genaamd Dwaalsafari. Tijdens deze tocht verhaalt hij onder meer over eigenaardige natuurverschijnselen, het 'Wonder van Vlieland', onverwachte ontdekkingen aangevuld met persoonlijke anekdoten. Dwaal mee van de bossen tot aan de zee. Adviesleeftijd 8+ (geen minimum aantal deelnemers)

Eilander sagen en vertellingen

Rondom eilanden zweven vele verhalen die generatie op generatie worden doorverteld. Enkele van die vertellingen worden deze avond door eilanders aan u vertelt bij de warmte van de houtkachel..

Eilandproeverij to go met puzzeltocht

Een super leuke beleving voor elk gezelschap! Daarbij fiets je van punt tot punt. Bij elk punt proef je een van de heerlijke lekkernijen die we jullie hebben meegegeven en beantwoord je een vraag. Een super leuke activiteit voor geliefde, vrienden en het hele gezin! Mogelijk vanaf 2 personen.

Eilandwandeling

Ga mee, met een Vlielandse gids, wandelen over het eiland en kom onderweg van alles te weten over het heden en verleden van Vlieland. Langs het wad, over het strand, door bos, duin en dorp. Laat u onderweg trakteren op een eilander lekkernij.

Excursie eendenkooi

Op een van de mooiste plekjes van Vlieland krijg je het verhaal te horen van de eendenkooi. Aan de hand van de gerestaureerde vangpijp krijg je uitleg over de werking van de kooi en het kooikerhondje. Na afloop weet je ook waar de gezegdes “die gaat het hoekje om” en “de pijp uitgaan” vandaan komen. Ook de functie van een kooikershondje word je uitgelegd. De excursie voert je langs een prachtig stukje natuur op Vlieland.

Excursie eiland safari tour

Wij nemen u mee langs vele mooie plekjes op het eiland door onze deskundige chauffeur/gids. Een verscheidenheid aan vogels, schotse hooglanders, soay schapen, geiten, en niet te vergeten de prachtige vergezichten met de steeds weer veranderende wolken structuur....... Er is van alles te ontdekken en te fotograferen. Deze tour duurt ongeveer anderhalf uur en de kosten zijn € 22,50 per persoon met een minimum van 2 personen en een maximum van 4 volwassenen!!. Wij hebben passende maatregelingen getroffen met betrekking tot Covid-19!!!.. Voor vragen bel: 06-30223886

Excursie met schilderij van producten van Vlieland

Leuk voor het hele gezin.

Expeditie Vlieland

Cranberryvlaktes, hoge duintoppen, duinkonijntjes, fazanten, meeuwen, prachtige vergezichten en unieke stuifkuilen. Dit en nog veel meer kun je tegenkomen tijdens een duinexcursie. Zo leer je Vlieland op een andere manier kennen. Gaat u mee op deze bijzondere ontdekkingstocht?

Familieprogramma Beertje buiten

Een familieprogramma voor gezinnen met kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Ze gaan de natuur in met hun pop of beer. Oskar, de beer van De Noordwester, gaat ook mee met een de bolderkar van De Noordwester. Daar passen alle poppen en beren in als ze niet meer gedragen willen worden. En dan is er ook nog plaats voor loeppotjes, vogelfluitjes, spiegeltjes, regenboogkijkers en zo meer.

Familieprogramma Beertje Wad

Voor jonge kinderen is een wad excursie vaak iets te ver en te lang. Toch vinden ook kleine kinderen het heel leuk en spannend om te zien wat er zoal leeft op het wad. Onder aan de dijk, een heel klein stukje op het wad valt er ook voor de allerkleinsten veel te ontdekken. Deze excursie is speciaal voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar met hun ouders.

Familieprogramma Survival

Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar. Een vet gave beleving waar je ook echt iets aan hebt als je ooit ergens moet overleven in de natuur. Overleven leer je op Vlieland tijdens dit familieprogramma Survival. Dit vinden zelfs je ouders vet cool. Dus geef je op met het hele gezin! (Goede wandelschoenen. geen slippers)

Familieprogramma Wad

Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar, een super vette beleving van het Wad. De kwelderplanten, hoe ruiken ze en kun je ze eten? De wadvogels, wie zijn het en wat doen ze hier? We bekijken de wadvogels met kijkers. Lekker scharrelen over het wad en ontdekken wat daar leeft en in de bodem zit. (Laarzen verplicht!)

Familieprogramma Wad

Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar, een super vette beleving van het Wad. De kwelderplanten, hoe ruiken ze en kun je ze eten? De wadvogels, wie zijn het en wat doen ze hier? We bekijken de wadvogels met kijkers. Lekker scharrelen over het wad en ontdekken wat daar leeft en in de bodem zit. (Laarzen verplicht!)

Fietstocht ' Langs toen en nu'

Waarom staat dat beeldje van een geit in de Dorpsstraat? Waarom heten steegjes hier gloppen? Zijn u nog meer dingen opgevallen of wilt u meer te weten over het heden en verleden van Vlieland? Ga dan mee, op de fiets, langs goed bewaarde gebleven plekjes met een verhaal. Onderweg is er tijd om te genieten van een eiland traktatie.

Fotografie wandeling

Graag deel ik mijn passie voor Vlieland en fotografie met jou! In deze wandeling leer ik jou hoe je het beste uit je smartphone camera kunt halen. Want ook met je smartphone kun je prachtige foto’s maken. Tijdens de wandeling geef ik een workshop smartphone fotografie, en gaan we oefenen tijdens een prachtige wandeling over een van de mooiste plekjes van het eiland. De wandeling is niet geschikt voor kinderen tot 12 jaar en honden.

From Schiphol

Schiphol Amsterdam Airport - WestCord Fashion Hotel Amsterdam - WestCord Art Hotel Amsterdam PICK UP POINT at Schiphol – Departure 3 exit D Adress: Evert van de Beekstraat 202, 1118 CP Schiphol 1. The amount set must be paid at the reception in the relevant hotel. 2. The airport shuttle is based on availability. 3. If the driver is not on site 15 minutes after the agreed pick-up time, we ask you to call as soon as possible with +31 6 21 82 08 00 or +31 20 8100800. 4. The guest is expected to be ready 15 minutes before the agreed pick-up time 5. If the guest takes a different flight (different date, different hour, different flight number, different airport / station) than anticipated, then he/she must inform the Airport shuttle in a timely manner. This can be done by telephone or email on the emergency number. If this has not been done, the ride will still be charged. 6. We provide one piece of luggage and one piece of hand luggage as standard per person. Special luggage (wheelchair, surfboard, golf bag ...) must be specified in advance by the customer. 7. If you miss your flight due to circumstances (traffic jams, roadworks, accidents ...), Airport Shuttle is not responsible for this. Airport shuttle will do everything possible to get you to the airport / station in time. The pick-up hour is always discussed in consultation with the customer and determined based on the time of departure of the aircraft / train / boat. 8. The person to be transported is responsible for all damage incurred by Airport Shuttle as a result of their mistakes. 9. Complaints must be delivered to us no later than eight days after the transport by e-mail. WestCord Fashion hotel: receptie.fashion@westcordhotels.nl. WestCord Art hotel: reception.art@westcordhotels.nl.

Gedichtenavond

Aan de gezellige koffietafel in De Noordwester dragen Vlielander dichters voor uit eigen werk. Rijmelarijen, woordspelingen, gedichten, kleine verhalen, een ode aan de West. Benieuwd wat er te horen is? U bent van harte welkom! Van te voren reserveren is aan te raden.. er kunnen maximaal 10 personen aanschuiven.

Gewoon Genieten

Tijdens deze tocht nemen we ruim de tijd om te genieten van vele mooie plekjes op het eiland. Bloemen, bomen, vogels en vergezichten. Onthaasten, verbazen, bekijken en luisteren staan centraal. De tocht eindigt met een heerlijke lunch op een prachtige plek.

Goede morgen Vlieland!

Speciaal voor de aller kleinste brengen wij dit vroege ochtend programma. Wij vertellen de kinderen tot en met 6 jaar aan de hand van verschillende dieren rondom de vuurtoren hoe Vlieland wakker wordt, en welke dieren er op Vlieland leven. Daarna kunt u het waddencentrum bezoeken.

GPS fietschallenge

Door middel van een GPS fiets je naar de mooiste plekjes van Vlieland. Bij elk punt beantwoord je een vraag. Geniet van de omgeving en leer meer over Vlieland! Mogelijk vanaf 2 personen. Let op! De puzzeltocht kost €15,- per tocht, niet per persoon. Boek dus voor 1 volwassenen als het voor een gezin is.

Handboogschieten

Deze oeroude sport spreekt natuurlijk voor zich. Op een avontuurlijke locatie kunt u zichzelf meten met uw collega’s, familie of vrienden! Uw groep wordt door een ervaren instructeur begeleid. Hierdoor ziet u uw niveau omhoog schieten. Handboog schieten is voor alle leeftijden en alle ervaringsniveaus. Een activiteit die aanspreekt bij iedere leeftijd, succes verzekerd!

Het geheim van Oude Kooi

Geheimzinnig en sprookjesachtig is het bos van Oude Kooi. Ooit werd de Oude Kooi gebruikt als eendenkooi en werd het bewoond door de kooiker. Nu heeft de natuur het overgenomen en is de Oude Kooi een plek die zich het best laat omschrijven als sprookjesachtig en mysterieus. Ga mee naar van de mooiste en geheimzinnigste plaatsen van Vlieland, kijk en beleef de gewone en ongewone dingen in dit sfeervolle bos en voel je één met de natuur.

Het wad ontwaakt

Stelt u zich voor. U staat op de bodem van de Waddenzee terwijl om u heen langzaam de wereld ontwaakt door de opkomende zon. Onder de verder stijgende zon zal u samen met de gids over het wad lopen, en ontdekken waarom dit gebied zo uniek is in de wereld. Na deze excursie wacht een heerlijk ontbijt op de Waddendijk op u, om nog even na te kunnen genieten.

Huifkartocht met Aardewandeling

In de zomermaanden bieden wij deze excursie aan in combinatie met een huifkartocht van manege De Seeruyter. We rijden met de huifkar naar Lange Paal, daar stappen we uit voor een Aardewandeling, tijdens deze excursie beleef je het bos op een unieke manier met handen, ogen, neus en oren. Voel, zie, ruik en hoor! Dit is een excursie die uitermate geschikt is voor het hele gezin.

Jutterstocht

Op het strand spoelt van alles aan. Maar wat en wanneer dat maakt jutten nu juist zo spannend. De strandjutter verteld enorm sterke jutters verhalen en dan gaan jullie zelf jutten. Wij weten zeker dat jullie ook leuke dingen vinden. Wat? Dat zullen we nog wel zien! (afhankelijk van de tijd van het jaar kan het op blote voeten of met laarzen)

KANOsafari op de Waddenzee op 1-persoons kano onder begeleiding

Ga onder begeleiding van onze instructeurs mee kanoën op de Waddenzee! Kano tussen de bootjes door en geniet van Vlieland vanaf het water!

KANOsafari op de Waddenzee op FAMILIEkano onder begeleiding, de prijs is per kano, maximaal 220 kg!

Ga onder begeleiding van onze instructeurs mee kanoën op de Waddenzee! Vaar tussen de bootjes door en geniet van Vlieland vanaf het water! Let op: Maximale gewicht in totaal 220 kilo! Op de kano kunnen maximaal 2 volwassen en 2 kinderen <12 jaar. 4 volwassenen kan dus niet! Wel mogelijk: 2 volw, 2 kind, of, 1 volw. 1 kind, of, 2 volw, of, 2 volw. 1 kind.

Kids Minifestival

Een ochtend fun met ons minifestival! Met de pofferkraam en spelletjes voor kids! Poffertjeskraam + Limonadekraam, Boogschieten, Touwtrekken, Spinnenweb, Mini golf Only for kids! Voeg bij een boeking 1 x een volwassene (gratis) toe, anders is boeken niet mogelijk in dit systeem. De activiteit is alléén voor kinderen!

Korren

Zelf een kor net door de branding van de Noordzee slepen. Zoals echte vissers dat doen. Over alles water gevangen wordt krijg je uitleg. Met een beetje geluk kun je de vangst de dag na de excursie in het zeeaquarium van Informatiecentrum De Noordwester gaan bekijken. Dit is een actieve excursie voor deelnemers die niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken.

Kroonspolder excursie

Stap in de wondere wereld van vogels en planten op een bijzonder stukje Vlieland. Vogelliefhebbers moeten dit meegemaakt hebben. Dit prachtige natuurgebied kunt u alleen betreden tijdens een excursie onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Langs het Wad

In de periode dat we niet het Wad op kunnen, nemen we u mee langs het Wad. Lopend langs het Wad valt er ook veel te vertellen en te zien. Een wadexcursie maar dan met droge voeten.

Lasergamen

Lasergamen word gedaan in het bos/duin achter de uitkijktoren bij de passantenhaven. Kan in overleg met klant, ook op een andere tijd.

Meet and Eat de Schotse Hooglander

De Boswachter van Staatsbosbeheer staat op je te wachten in het duin. Daar vindt een ontmoeting plaats met de Schotse Hooglanders en misschien ook nog wat Soay schapen. Waarom lopen deze beesten hier? De Boswachter vertelt het je. Aansluitend breng je een bezoek aan Posthuys Vlieland waar u Leonie’s Stoof van de Schotse Hooglander geserveerd krijgt, gesudderd met uien en cranberries. Deze excursie is niet geschikt voor vegetariërs. U wordt opgehaald en terug gebracht bij het VVV kantoor met een busje.

Met de veeverzorger op pad

In het begrazings-gebied lopen de grazers van Staatsbosbeheer. Schotse Hooglanders en Soay schapen zorgen ervoor dat de begroeiing kort blijft.Het hele jaar lopen deze dieren buiten in het veld en één of tweemaal per week gaat de veeverzorger een kijkje nemen of alles met de dieren in orde is. Ook de geiten in bomenland doen goed werk, zij worden regelmatig bijgevoerd en van water voorzien. Wilt u dit eens van dichtbij meemaken? Ga dan mee met de veeverzorger. Let op: er kunnen maximaal 4 personen mee.

Midwinter

Midwinter, wintersolstitium of Joel zijn door de eeuwen heen de gebruikelijke namen geweest voor dit feest. Midwinter is een magische tijd waarop wij vieren dat het licht terugkeert en de dagen weer langer worden. Met de terugkeer van het licht ontwaakt ook langzaam al het leven weer in de natuur. Tijdens deze tocht maakt u een wandeling door de stille, donkere winternacht. Aan het eind van de tocht kunt u, als u dat wilt, een spiraal lopen. De spiraal wordt al eeuwenlang gebruikt als een symbool voor het leven. Daarna sluiten we af boven bij de vuurtoren met gedichten, muziek en warme chocolademelk.

Mindful wandeling Bewust Beleven

Tijdens deze wandeling o.l.v. een gids is er alle tijd om te genieten van alles wat we tegenkomen. Door je bewust te worden van je zintuigen beleef je de natuur veel intenser. Bloemen, bomen, vogels en mooie vergezichten. Je hoofd leegmaken en bewust genieten van iedere stap. Ruik de geur van de dennen, beleef het moment. Onthaasten, verbazen, bekijken en luisteren staan centraal. Begin of eindig je dag ontspannen.

Mindfulness wandeltocht

Tot rust komen. Je hoofd leeg maken. Leren ontspannen. Het kan allemaal. Maar waar kan dat nou beter dan met je voeten stevig in het Vlielandse zand. 'Hear the sound of the waves and relax'. Alleen het geluid van de zee is al rustgevend.Tijdens de wandeling krijg je een paar oefeningen aangereikt die je leren op een 'no-nonsense manier te ontspannen. Het leuke is dat je de oefeningen overal kunt doen. Het is echt niet nodig om twee uur per dag op een matje te zitten. Met deze oefeningen als handvat kun je leren om ook tijdens je drukke dagelijkse leven even een rustmomentje te nemen.

Naar de lammetjes!

Vroeg in het jaar worden de eerste Soay lammetjes geboren in het begrazingsgebied. Ga mee op pad met een gids van Staatsbosbeheer om de lammetjes te bezoeken. Onderweg komt u ook van alles te weten over de Soay schapen en het andere vee in het begrazingsgebied.

Nachtwachter

Nachtwachter: Als de schemer het eiland omhult begint het werk van de Nachtwachter. Ga mee met de Nachtwachter en ontdek de geheimen van de nacht. Een bijzondere belevingstocht voor jong en oud. Je kunt beter de boot missen dan de Nachtwachter!

Natuurtheater

Je bent de acteur maar ook het publiek. Samen met de regisseur speel en bekijk en speel je in dit unieke theater. Gebruikmakend van alles wat er in de natuur voorhanden is speel jij een rol in deze éénmalige productie. Als het doek gevallen is en het applaus verstomd dan zul je nog heel lang napraten over dit theater. Een bijzondere belevenis voor jong en oud.

Natuurwandeling

Ik woon al weer een aantal jaren op Vlieland en ben verliefd geworden op het eiland. De laatste paar jaren zit ik in een project om zeereeppaddenstoelen te tellen en daardoor werd mijn interesse in planten, paddenstoelen, vlinders en andere natuurverschijnselen steeds groter. Wekelijks trek ik de natuur in (strune) om te genieten en foto's te maken van het mooi's dat het eiland te bieden heeft. Wat zou er niet mooier zijn om dit met meerdere liefhebbers van de natuur te kunnen delen. Wandelingen zijn vanaf de leeftijd van 14 jaar of in overleg.

Nieuwe Maantocht

Tijdens nieuwe maan is de maan niet zichtbaar maar niet minder aanwezig. Dit is de tijd om even stil te staan. Tijd voor rust en meditatie. Van de volle maan is bekend dat deze mensen beïnvloedt, maar ook de nieuwe maan kan mensen onrustig maken. Dit moment tijdens de maancyclus is voor verstilling en na te denken wat je de komende vier weken wilt gaan doen. Wanneer het stil wordt van binnen, kan daarna de energie weer gaan stromen. In de donkere bossen van Vlieland wacht de stilte...Wilt u dit ervaren, ga dan mee met deze bijzondere tocht door de stilte.

OD2020

LET OP: DE OPEN DAG OP MAANDAG 28 SEPTEMBER GAAT NIET DOOR.

Ontdek Vlieland

Onder leiding van een eilander gids vertrekken we vanaf De Noordwester. Via de waddendijk lopen we richting de vuurtoren. Onderweg komen we van alles tegen waar de gids over zal vertellen.

Ontdekkingstocht Herfst

Tijdens deze excursie krijg je het verhaal van de cranberry’s te horen. Hoe is deze bijzondere plant op Vlieland gekomen? Wat is er zo bijzonder aan deze plant en de vruchten? In deze herfstmaanden komen we tijdens het lopen en op zoek naar de cranberry's ook veel paddenstoelen tegen. Leuk om ze te ontdekken en hoe beter je kijkt hoe meer je er gaat zien!

Op de been met dokter Deen

Een leuke excursie langs de route die dokter Deen tijdens zijn werk honderden keren heeft gelopen. U komt op unieke locaties en ziet waar dokter Deen zijn werk deed. Beleef het leven van dokter Deen opnieuw maar nu bent u er zelf bij!

op de koffie

op donderdagochtend ontvangen wij u graag in De Noordwester met een kopje koffie/thee en cranberry gebak. Na een inleidend praatje nemen wij u mee om Vlieland te ontdekken. Tijdens de wandeling komen allerhande zaken aan de orde.

Op pad met de boswachter

Op donderdag ochtend om 10.30 uur ontvangt de boswachter je graag in De Noordwester met een kop koffie/thee en gebak. Om te vertellen over het werk van Staatsbosbeheer op Vlieland en vervolgens samen op excursie te gaan door de prachtige natuur van Vlieland. De boswachter vertelt daar graag over en hij beantwoordt ook de vragen die opkomen tijdens deze excursie. Aanmelden tot woensdagmiddag 17.00 uur aan de balie van De Noordwester. (minimaal 8 deelnemers, maximaal 15 deelnemers)

Op zoek naar kriebelbeestjes

In de Torenvijver vijver leeft van alles. We gaan op zoek naar de kriebelbeestjes. Hoe heten ze en hoe leven ze in het water? Als je niet bang bent om een beetje vies te worden, ga je natuurlijk met de boswachter mee.

Outdoor cooking

Wilt u gezellig borrelen en eten. En zin om zelf een keer de handen uit de mouwen te steken? Dan is dit programma ideaal voor u! Op een groot kampvuur in de buitenlucht met speciaal kookgerei, verse ingrediënten, heerlijke kruiden en specerijen gaat u zelf gerechten maken. Van soep tot salades, van stoofpotjes tot appeltaart. Outdoor Cooking duurt ongeveer 3 tot 4 uren.

Outdoor unlimited 16 plus

2 uren onbeperkt outdoor activiteiten doen bij onze strandtent. Op het strand staan activiteiten op u te wachten die u onder begeleiding van onze instructeurs kunt doen. De activiteiten zijn erg gevarieerd en er is voor ieder wat wils: van sportief tot denkpuzzels en van creatief tot spektakel op zee. Bepaal zelf welke activiteiten u gaat doen! Wilt u een wedstrijdelement toevoegen aan de activiteiten? Dat kan natuurlijk ook! Wij hebben programma’s voor u klaarliggen waarmee u de spanning kunt opvoeren. Kortom: fantastische outdoor activiteiten, originele teambuilding opdrachten en heel veel fun activiteiten. Voorbeelden van enkele activiteiten: Handboog Schieten Power Vliegeren Golfsurfen Bootcamp SUP (Stand Up Paddle) Branding Raften Branding Kanoën Disc Golf Beach Golf Beachtennis Bijl werpen Kubb Teambuilding zoals: Heksenkring, Touwvierkant, Katapult bouwen, Spinnenweb, Touwtrekken

Paasexcursie Van Wad tot Noordzee

Op deze eerste Paasdag bieden wij een speciale Paasexcursie aan. Wij starten om 13:00 uur voor De Noordwester, waddencentrum en zeeaquarium. Er kunnen maximaal 25 mensen mee dus vol is vol. Als je Vlieland dwars oversteekt, vanaf het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee, via het hoogste natuurlijke duin van Nederland, langs de vuurtoren, de torenvijver en door het bos, dan eindig je op het Noordzee strand. Naast veel wetenswaardigheden over onze natuur, kun je ook veel te weten komen over het leven op een eiland. Omdat je deze tocht onder begeleiding van een eilander gids maakt. Je overziet volledig dit bijzondere eiland. Trek je stevige wandelschoenen aan en leer Vlieland in al haar facetten kennen.

Phoca Waddentochten

Een unieke belevenis op het wad van Vlieland. U gaat met de boot Phoca een tocht maken over het wad. Maar u mag ook van boord af lopen op de zeebodem, met een garnalennetje proberen zeedieren te vangen. Met een piervork pieren te steken. Voor iedere deelnemer is er koffie/thee/limonade en een koekje erbij. Dit is een geweldige ervaring voor jong en oud.

Powerkiten

Wanneer u klaar bent voor wat actie op het strand dan is het power vliegeren de perfecte activiteit. Onze Nasa-wing vliegers en matrassen zorgen ervoor dat u zelf bij kleine windkrachten flink aan het werk wordt gezet om de vlieger te besturen. Van onze instructeurs leert u om te gaan met de vlieger

Puzzel fietstocht

Met de puzzeltocht moet je een code oplossen om erachter te komen wat het volgende punt is waar je heen moet gaan. Dit punt zoek je op de landkaart. Bij elk punt krijg je een vraag. Zo leer je het eiland goed kennen en geniet je van de prachtige omgeving! Let op! De puzzeltocht kost €15,- per tocht, niet per persoon. Boek dus voor 1 volwassenen als het voor een gezin is.

Robbentocht

Uw bezoek aan Vlieland is niet compleet zonder een zeehondentocht met de Geus, de Northern Diver of de Vlielander. Met deze supersnelle rubberboten (40 mijl p/u) kunt u kennis maken met de natuur rondom Vlieland. Een ware belevenis voor jong en oud! De schipper zal proberen om zo dicht mogelijk bij de robben te komen. U kunt de zeehonden zien genieten terwijl ze lekker liggen te zonnen op zandplaat De Richel of Engelschhoek bij Terschelling. Zeehonden zijn van nature nieuwsgierig en zwemmen vaak dicht bij de boot.

Robbentocht vanaf Terschelling

Robbentocht vanaf Terschelling. Wil je de zeehondjes eens van dichtbij bekijken? Maak dan met een speciale ribboot een tocht naar de zeehondenbank. Je ziet de zeehonden spelen met elkaar of lekker liggen zonnen op de zandbank. En omdat ze van nature nieuwsgierig zijn, komen ze vaak dichtbij de boot zwemmen. Het is dan ook voor iedereen, jong en oud, een onvergetelijke ervaring. Vergeet vooral je camera niet! Locatie :Haven, tegenover Willem Barentszkade 5 aan de steiger.Minimumleeftijd :5 jaar.Duur activiteit :60 minuten.

Rond het licht

Onder leiding van een eilander gids vertrekken we vanaf De Noordwester. Via de waddendijk lopen we richting de vuurtoren. Onderweg komen we van alles tegen waar de gids over zal vertellen. Een stukje langs het wad, een stukje door de natuur en een stukje dorp. Kortom een leuke excursie voor het hele gezin.

Rondleiding en proeverij

Rondleiding inclusief proeverij aangepast in verband met Corona

Kaaslust is een ambachtelijke kaasmakerij, in de gerestaureerde zuivelfabriek van Veenhuizen. Wij bieden een uitgebreide proeverij inclusief een rondleiding. U wordt meegenomen in de geschiedenis van Veenhuizen en beleeft het kaasmaakproces van dichtbij. U proeft verschillende van onze excentrieke kazen terwijl er uitleg wordt gegeven over bijvoorbeeld het rijpingsproces.

Sssssssssssttt!

Met de boswachter op zoek naar de stilte van Vlieland. Is de natuur echt stil? Samen onderweg in alle rust. Deze tocht is geschikt voor volwassenen.

Summer outdoor 5 tot 8 jaar

Kinder programma in de zomer vakantie. Vanaf 5 jaar tot 8 jaar. Elke dag van de week gaan we twee uur actief bezig met andere kinderen op het strand, in het water en/of in het bos onder begeleiding van de leukste Vlielandse instructeurs en instructrices. Van 13.00 uur tot 15.00 uur. Locatie: Vlieland Outdoor Center, strandtent 300 meter westelijk van strandpaviljoen 't Badhuys. Per dag verschillende activiteiten. Maandag: Jutten + knutselen Dinsdag: Bodyboarden Woensdag: Hutten bouwen Donderdag: Discgolf + Boogschieten Vrijdag: Jutten + knutselen Zaterdag: Vlieger maken Zondag: Raften Veranderingen in het programma / het actuele programma, zie bureauvlieland.nl.

Summer outdoor 9 tot 15 jaar

Kinder programma in de zomer vakantie. Vanaf 9 jaar tot 15 jaar. Elke dag van de week gaan we twee uur actief bezig met andere kinderen op het strand, in het water en/of in het bos onder begeleiding van de leukste Vlielandse instructeurs en instructrices. Van 13.00 uur tot 15.00 uur. Locatie: Vlieland Outdoor Center, strandtent 300 meter westelijk van strandpaviljoen 't Badhuys. Per dag verschillende activiteiten. Maandag: Suppen + skimboarden + bodyboarden Dinsdag: Lasergamen (LET OP: we starten vandaag niet op het strand maar bij de lasergame locatie bij de jachthaven. Tegenover de boothelling, het pad op lopen langs de bosrand) Woensdag: Raften + suppen + surfen + bodyboarden Donderdag: Suppen + surfen + bodyboarden Vrijdag: Skimboarden + bodyboarden Zaterdag: Power kiten Zondag: Wateractiviteiten Veranderingen in het programma / het actuele programma, zie bureauvlieland.nl.

SUPsafari op de Waddenzee op 1-persoons SUP onder begeleiding

Ga onder begeleiding van onze instructeurs mee suppen op de Waddenzee! Sup tussen de bootjes door en geniet van Vlieland vanaf het water!

SUPsafari op de Waddenzee op de 4-persoons FAMILIEsup onder begeleiding, de prijs is per sup!

Ga de uitdaging aan om met 4 personen op een large sup te peddelen! Minimaal 2-4 personen. Bij >4 personen boek de XL Sup! Bij <2 personen boek een enkele sup.

SUPsafari op de Waddenzee op de 8-persoons FAMILIEsup onder begeleiding, de prijs is per sup!

Ga de uitdaging aan met deze sup samen met 8 van je familie of vrienden.

To Schiphol

WestCord Art Hotel Amsterdam - WestCord Fashion Hotel Amsterdam - Schiphol Amsterdam Airport PICK UP POINT at Schiphol – Departure 3 exit D Adress: Evert van de Beekstraat 202, 1118 CP Schiphol 1. The amount set must be paid at the reception in the relevant hotel. 2. The airport shuttle is based on availability. 3. If the driver is not on site 15 minutes after the agreed pick-up time, we ask you to call as soon as possible with +31 6 21 82 08 00 or +31 20 8100800. 4. The guest is expected to be ready 15 minutes before the agreed pick-up time 5. If the guest takes a different flight (different date, different hour, different flight number, different airport / station) than anticipated, then he/she must inform the Airport shuttle in a timely manner. This can be done by telephone or email on the emergency number. If this has not been done, the ride will still be charged. 6. We provide one piece of luggage and one piece of hand luggage as standard per person. Special luggage (wheelchair, surfboard, golf bag ...) must be specified in advance by the customer. 7. If you miss your flight due to circumstances (traffic jams, roadworks, accidents ...), Airport Shuttle is not responsible for this. Airport shuttle will do everything possible to get you to the airport / station in time. The pick-up hour is always discussed in consultation with the customer and determined based on the time of departure of the aircraft / train / boat. 8. The person to be transported is responsible for all damage incurred by Airport Shuttle as a result of their mistakes. 9. Complaints must be delivered to us no later than eight days after the transport by e-mail. WestCord Fashion hotel: receptie.fashion@westcordhotels.nl. WestCord Art hotel: reception.art@westcordhotels.nl.

Verborgen bos

Laat u verrassen door de geur van de dennen, de kleuren van de bladeren van de loofbomen en de geluiden van de wind, want door de kleuren, geuren en geluiden in het bos bewust te beleven kun je de verbinding met de natuur versterken. Ga met ons mee en beleef het bos op een andere manier!

Verse kaas maken

Samen met de kaasmaker maak je van verse melk in een hand omdraai een verse (kruiden)kaas. Het is een recept dat je thuis gemakkelijk kan herhalen. Daarnaast proeft u verschillende van onze kazen en wordt u meegenomen tijdens een rondleiding in ons gerestaureerde zuivelfabriekje.

Vissen voeren

Wat eten de vissen? Waar komt het water in het aquarium vandaan? Hoe blijft het water zo helder? Wat is dat voor een vreemde vis? Haaien kun je aaien, echt waar! Antwoord op deze vragen en ook zelf de vissen voeren dat kan allemaal bij het familieprogramma: “Vissen Voeren”.

Vlieland ontwaakt

Vroeg opstaan om met de gids te luisteren naar de wakker wordende vogels, te genieten van het prille licht. De geuren, kleuren en geluiden zijn zo anders in de vroege ochtend. Deze excursie is er een voor de echte liefhebber!!

Volle Maantocht

Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Ga mee op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan. Samen dwalen door in stilte gehulde bossen en maan verlichte duinen. een ervaring voor het hele gezin.

Wad excursie

Nee, dit is geen wadlopen, dit is echt iets bijzonders! Zomaar lopen over de zeebodem van het Unesco Werelderfgoed De Waddenzee en ontdekken welke dieren en planten er op en in de bodem leven! Tijdens deze tocht wordt u uitgelegd waarom het wad zo'n bijzonder natuurgebied is. Een excursie voor jong en oud om nooit meer te vergeten. Trek uw laarzen aan en ga mee! Deze excursie is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Het is qua inspanning een wat zwaardere excursie.

Wilde bloemen

Wil je meer weten over bloemen, planten en de bijen? Ga dan mee met deze excursie. Bijen en hommels zorgen voor de bestuiving van planten en gewassen dat maakt dat zij voor ons van levensbelang zijn. Het voortbestaan van wilde bijen en hommels hangt af van de aanwezigheid van bloemen, bomen en struiken.

Wintertocht

Een wandeling door de natuur is ook in de wintertijd een aanrader. Al lijkt de natuur in diepe winterslaap, er blijft genoeg te zien en te beleven. Ga mee met de gids naar het bovenste bos, ruik en voel de verschillende bomen en ontdek de kleuren van de winter. ga mee en loop je lekker warm. Aan het eind van de tocht wachter er in De Noordwester warme chocolademelk!

workshop "maak je eigen Vlieland souvenir"

Maak een leuk eiland souvenir van schelpen, drijfhout, veertjes en andere mooie aanspoelsels. Reddingbootschuur / Badweg 14.30 uur. Wel even aanmelden. Bij de VVV Vlieland

Workshop cranberry jam maken

Naar oud Vlielands recept gaan we aan de slag. Als de jam klaar is heb je een leuk origineel en zelfgemaakt souvenir. Of gewoon een lekkernij om thuis zelf te gebruiken en iedere keer weer terug te denken aan die heerlijke vakantie op Vlieland. Bij deze workshop zit ook een entree voor De Noordwester zodat u tijdens het afkoelen van de Jam ons bezoekerscentrum kunt bekijken. Tijdens deze workshop wordt het dragen van een mondkapje dringend geadviseerd. Kosten volwassen € 15.00 p.p. incl. 2 potjes zelfgemaakte jam Kosten kinderen€ 12.50 p.p. incl. 2 potje zelfgemaakte jam

Workshop verse kaas maken

Kaasmaker Nils Koster is schrijver van het boek Kaas uit eigen keuken. Tijdens deze workshop leert hij je hoe je zelf binnen een uur een pak melk omtovert tot verse kaas! Het verse kaasje maken we op smaak met verse kruiden uit de natuur, vruchten of met zeewier. Met de wei (het restproduct) bakken we een vers broodje in onze houtoven. Daarna gaan we de verse kaas natuurlijk gelijk proeven! Incl. korte rondleiding en proeverij in de bunker. Indien gewenst ook mogelijk met geitenmelk, geef dit zelf tijdig door aan de kaasmaker. Kinderen v.a. 7 jaar en alleen onder begeleiding van een betalende volwassene! Incl. koffie, thee of limonade en boekje met recepten (kind = t/m 11 jaar)

Workshop Zelf kaas maken

Samen met één van onze kaasmakers maakt u uit tien liter melk, zelf twee kaasjes per persoon van ongeveer 500 gram. Bij ontvangst staat er koffie met koek voor u klaar, waarna u de handen uit de mouwen kunt steken en leert wat er voor nodig is om van melk kaas te maken. Wij begeleiden u bij de ambachtelijke bereiding van kaas, terwijl wij vertellen over de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen en Kaaslust. Deze workshop is inclusief een volledige proeverij, waarbij u een ruime selectie van onze kaas proeft met een uitgebreide toelichting. Kinderen alleen in overleg met Kaaslust, zodat wij de juiste voorbereidingen kunnen treffen.

Workshop zelf kaas maken ZOMER

Samen met één van onze kaasmakers maakt u uit tien liter melk, zelf twee kaasjes per persoon van ongeveer 500 gram. Bij ontvangst staat er koffie met koek voor u klaar, waarna u de handen uit de mouwen kunt steken en leert wat er voor nodig is om van melk kaas te maken. Wij begeleiden u bij de ambachtelijke bereiding van kaas, terwijl wij vertellen over de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen en Kaaslust. Deze workshop is inclusief een volledige proeverij, waarbij u een ruime selectie van onze kaas proeft met een uitgebreide toelichting. Kinderen alleen in overleg met Kaaslust, zodat wij de juiste voorbereidingen kunnen treffen.

YOGA SUPsafari op de Waddenzee op 1-persoons SUP onder begeleiding

Ga mee met onze instructeurs en krijg een yogales van Vlieland Yoga op de sup! Super gave ervaring en heeeel relaxed=).

Zeehondentochten

Dagelijks vertrekken wij vanaf steiger I (bij de boothelling) vanuit de jachthaven van Vlieland richting de Zeehonden die liggen te zonnen op de zandplaat. Een genot om deze beestjes te zien genieten van de lekkere warme zon. Als u geluk heeft zwemmen ze vlak naast de boot. De zandplaat is niet voor iedereen te bereiken maar voor de BON BIDA geen probleem. Dit uitje is voor alle leeftijden een feest. Zelfs is er de kans om bruinvissen tegen te komen, deze kleine dolfijn is sinds jaren weer veel te vinden in de Waddenzee.

Zwerven door de duinen

Deze tocht start voor het woonhuis bij natuurkampeerterrein De Lange Paal. De boswachter staat klaar om je mee te nemen naar een heel bijzonder duingebied. Op naar de hoogste zandbulten en indrukwekkende stuifkuilen. Met prachtige uitzichten en opmerkelijke informatie over alles wat de Vlielander duinen te bieden hebben.